söndag 27 juni 2010

Hur många mil får man för ett tillagningskök?

Då är åter kök och kylmat på tapeten i Vimmerby kommun, det har tagit beslut och slitit i frågan under flera år.
Min åsikt om just kylmat som företeelse är att ett stort flertal av kommunens matkunder får bättre mat än innan, men en del får också sämre. Som Centerpartist med miljöfrågan som brinnande viktig, funderar jag på transporter, vad kostar det? Hur påverkas miljön?
Är det ekonomiskt lönsamt med mat i kyl på hjul. Kan upphandling och varutransporter samordnas? Att laga en del av maten från grunden i ett kök där den kyls, med lokalproducerat, närproducerat i stället för pannkakor från Polen, eller annat halvfabrikat är flera hundra gånger bättre. Och sedan görs sallad, sås, potatis och andra tillbehör på plats. Bättre än mycket av det som levereras ut nu.
MEN om transporter kostar lika mycket på året, som att man lagar från grunden i Tuna, Frödinge, Storebro då vinner man inget. Har i kväll skickat ut ett antal frågor och söker svar.
Är förvånad att frågan åter kommer upp.

Har också rekommenderat att man tar kontakt med Västerviks kommun. De är flera år före oss, och har erfarenhet av transporter mm. Bifogar en liten artikel från Västerviks tidningen.

Fler kök ska laga sin mat
Västerviks kommun planerar en återgång till fler tillagningskök.
- Man är inte sämre än att man kan ändra sig. Det är väl bra det, säger Eva Ahlström (M) i kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen har fått en information om de förslag till åtgärder som ska förbättra resultatet med 5 miljoner kronor för affärsområde kost.
Fler tillagningskök ska minska antalet transporter. Även om det samtidigt krävs vissa investeringar, är tanken att det ska löna sig totalt sett.
Bland åtgärderna finns också centralisering av speceriförsäljningen och tillagningen av specialkost till ett kök, men vilket kök det blir, är för tidigt att säga. Slut på artikeln.

Våga värdera och fråga igen. Vad kostar det? Vad sparar vi? Hur mår vår miljö?
Vem transporterar, kanske krav på biogas?
I Tuna talas det om en valfråga, man var visst enig i beslutet. För mig som Centerpartist är det en tro värdighetsfråga. Pengar, kvalité och miljö. Öppenhet vad gäller ekonomi är ett krav, tala om vad det kostar och vad man sparar. Det är det som kan ge nyans och tyngd åt frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar