fredag 26 mars 2010

Var rädd om föreningslivet.

Föreningsliv i Sverige har en unik grund och tradition.

I generationer har lotter och varm korv tjänat sitt syfte att hålla föreningslivet flytande.

Detta har gjort att vi har låga avgifter och det får till följd att ALLA kan vara med.

Idrott i Sverige har inte varit något som är knutet till klass tillhörighet.

Nu vill EU byråkratin, in och rikta sin misstro kring moms och skatt.

Det borde vara större frågor att sätta sitt fokus på i Bryssel, än att skapa byråkrati i Svenskt föreningsliv. Vi har det tufft, ekonomisk kris har gjort att inkomsterna minskar, sponsring och lego arbeten har försvunnit. Men inte hyreskostnader, och drift av anläggningar.

Vi har under några år haft bra avtal med Svenska spel och försäljning av deras lotter. Detta upphör nu under hösten. Man har tagit en nu policy, vad gäller spel och ungdomar.

Det är ju bra, men vi har aldrig i vår förening använt ungdomar till att sälja lotter, oavsett vilken typ det är. För oss gör det tappet 15000 kronor.

De i Sverige ovärderliga ledarkrafter, som gratis gör hundratals och åter hundratals ideella timmar är svåra att rekrytera. Det är inte bara tid med träning och idrotten kring barn och vuxna. Den ständiga penga jakten gör att man ger upp. Lokalt i Vimmerby har investeringsbidragen till föreningslivet frusits i två år. Det gör att vi i stort inte kan göra någonting. Riksidrottsförbund och arvsfonden vill ha intyg och med finansiering, och kommun har en egen rad. Det är tufft i kommunala ekonomin, föreningslivet betalar ett högt pris, och samhället på sikt ett högre. Det kommer att slås ut föreningar, många aktiva timmar, för ungdomar måste försvinna, då vi inte klarar hyror mm. Det priset blir på stadens gator oavsett vart vi bor. som Centerpartist är jag mot EUs ökade skatte byråkrati.

Låt de Svenska lotterierna och varmkorven köpas utan moms och skatt. Det smakar bättre och ger viktigt stöd i det ideella föreningslivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar