Besparingar ligger i tiden, och det sparas och prutas så att politikerna blir nöjda.
Eller blir dom det? Ser man hela kedjan av besluten?
Följande scen spelas upp, vi tar bort 3 korttidsplatser för växelboende och sparar en framräknad summa. Summan budgeteras som en minskning i budget.
Man skall lösa det med hemtjänst och hjälp i hemmet. För att den framräknade besparingen skall vara just det beloppet måste ju beslutet innebära att man inte skjuter till extra tid via hemtjänst, annars måste ju den beräknas och räknas av.
Finns det obrukad tid i hemtjänsten? Nej den har ökat med dryga 2000 timmar utan budget tillskott.
Vad man också måste se och räkna fram är, hur lång tid fördröjs ett behov av särskilt boende med den växelvård som plockas bort?
Orkar inte den anhörige med att ha liftar och hemtjänst i hemmet och den sjuke partnern kommer givetvis beslut om plats betydligt fortare. Vad koster den?
Det måste vägas met en eventuell besparing. Nästa del är, färdigvårdad av landstinget, och möjlighet till plats i kommunen. Vad kostar de dygn vi nu inte kanske kan lösa?
Så jag tror att besparing av tre korttidsplatser i Vimmerby kommer att ge en kostanadsökning på sikt. Och den som tror att tredjepart, våra kunder inte drabbas har gruvligt fel. Den sjuke drabbas, den anhörige och familjen drabbas.
Genom att ens liv i hemmet påverkas. Detta skapar snabbare tyngre behov på särskilt boende.
En annan reflektion, de boenden som skulle byggas är inte klara, så jag antar att det ökade trycket och de belopp som kan uppstå till landstinget betalas av kommunstyrelsen i Vimmerby. De får ju behovet i sitt knä, då de inte har byggt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar