tisdag 15 februari 2011

Pressa inte ur luften, ge oss syre och 4,5 mio

Såg att vårt kommunalråd i ett möte med företagarna hade sagt

"jag tycker att många sliter som myror i stadshuset, så finns det också luft i organisationen En av uppgifterna blir att pressa ut den genom förändringar"

Jag kan upplysa om att i vår omsorg, behöver ingen luft pressas ut, vi lider ständigt av syrebrist. Luften går ur personalen i snabbare takt. Brukarna drabbas av detta på olika sätt. Och bara tanken att en bantad budget skulle ge bättre omsorg, utveckling och uppfattas som brukaren kommer i fösta hand är ett hån. Både mot personal, som går hem och känner sitt dåliga samvete av att inte ha tid och möjlighet att göra ett fullgott arbete, kunna vara lyhörd för behov, utan ständigt känna press och stress. Och inte kunna ställa frågan, vad vill du ha hjälp med i dag.

Citat från Kommunalrådets blogg"Det är också så att all utveckling innebär förändring, men all förändring innebär inte alltid utveckling. Så det gäller att förändra på rätt sätt. Vi ska inte ändra för ändrandets skull.
Nej, vi ska försöka hitta ständiga förbättringar. Komma in i en rörelse som hela tiden letar förbättringar och effektiviseringar Sådant arbete kan inte vara "kampanjartat". det måste hela tiden pågå; förenkla och förbättra i en ständigt pågående process.
Våra kunder/medborgare kommer i första rummet - vi måste ha resurser att skapa välfärden nära våra brukare.
Åt det hållet måste prioriteringen gå nu i budgetarbetet"

De vackra orden flödar, på färgglad hemsida. Frågan är vad den som sitter i sin säng ytterligare timmar ensam tycker att det gör för nytta?

Hur många som har hemtjänst och i olika äldreboenden känner att deras välfärd blivit bättre? Hur många känner att en minskad budget med 4,5 mio har gett bättre stöd och omsorg? Hur mycket mera utveckling och skapad välfärd ger det?

Eller ska man först montera ner, för att sedan ge och skapa det som vi nu redan har?
De äldre knuffas ständigt undan längre och längre bort.
Hur många som arbetar känner att förändringar och neddragning har utvecklat deras arbete?
Vi måste skapa en separerad budget för äldreomsorgen, den innefattas ofta av en ramlag som kan fyllas efter kommunens vilja och tanke.

I den budget vi nu har, står det mot Lagen om särskilt stöd. En plus lag som i detalj pekar på vad som skall finnas, göras och uppfyllas. Fyller du inte beslutet får du betala vite.

Och resultatet blir att får vi ett nytt LSS ärende och det kostar 2 miljoner, så drabbar detta de äldre, som får mindre städ osv. De äldre har hyvlats ner till ett resultat som ger överskott, men LSS sidan har dryga 5 miljoner i underskott, så nedskärningarna kommer fortsätta hos de äldre.

LSS är lagstyrt och den ska ha sin egen budget, nya beslut måste täckas av ett tillskott utifrån. Det är orimligt att de gamla skall betala priset.

Nu kan man tro att jag skulle vara mot LSS och den lagen, så är det inte det är vårt lands finaste lag, om den följs. Men i Vimmerby kommun betalar de äldre och anhöriga kostnaden som en lag säger skall finnas! Pengar som politiskt borde sättas till.
Omsorgens underskott ligger här, och beslutande politiker pekar på de gamla och säger, låt dom betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar