söndag 12 december 2010

Sill är viktigt på julbordet, och Mariannelunskarameller

Min älste grabb var runt fem år. Vi var bortbjudna på födelsedags fest, och det var sommar och man bjöd på sill och potatis. Snälla som de var hade de gjort pasta och köttfärssås till barnen. Festens värd frågade givetvis, var det gott med köttfärssås,
NÄE ja vill ha sill.........sa femåringen.

Min Småländska jul har rötter från kusten, sill och fisk är viktigt.
Sedan vi flyttat till Vimmerby för dryga trettio år sedan har, karameller från Mariannelund sin givna plats, på glöggbordet skall julfudge och pepparkaksfudge stå, tillsammans med mintplattor, och marsipangrisen.

Knäck kan du göra själv, men vill du inte ska du köpa den tillsammans med det andra. Jag rekomenderar kokoskonfekt och Nougaten på godisbordet. Och RIKTIGA röda sega brända mandlar. Nog med reklam för de godaste karameller som finns.

Här kommer mina personliga sill favoriter.

Citronsill:

Du behöver 8 urvattnade sillfiléer, du kan köpa saltade och vattna ur själv eller köpa färdiga på burk.

Ättikslag. 1 citron, saft och skal. 1 Gul lök. 5 Korianderfrön. 5 Kryddpepparkorn.
1 dl ättikssprit ( 12%). 2 dl strösocker och 3 dl vatten.

1.Krossa kryddpeppar och koriander grovt, skal och skiva löken. Koka upp alla ingridienserna till lagen och låt den stå och dra i 12 timmar.

2. Sila bort kryddorna från lagen, skölj sillen , häll hälften av lagen över sillfiléerna. Spara den resterande lagen i kylskåp. Låt ni filéerna stå i lagen i 3 dygn.

3. Häll av lagen från sillfiléerna, skär i till sneda bitar, storlek efter smak.
Skär en citron i skivor och varva citron och sill i en burk.
Häll över den sparade lagen, och 8 cl Gin. Låt stå och dra 1 dygn.

Morfar "Gottes" sill.

3 dl ättikssprit (12%),5 dl vatten, 3 dl socker, röd lök och krossad kryddpeppar 2 tsk. Rör lagen till sockret löst sig. Skölj sillfiléerna ca 6-8 beroende på storlek.
Häll över lagen, låt stå kallt i 3 dygn. Rödlöken gör lagen röd och fin.

Senapssill gjord på senap från Mariannelunds karamellkokeri, gärna whiskey starka och till skinkan den legendariska julsenapen. google karamellkokeri, så kan ni läsa mera.

Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar