tisdag 7 juni 2011

Sälj inte min Farmor och Farfar

Min farfar berättade några gånger om en liten pojke, som placerades hos den bonde som tog minst arvode! Berättelsen var detaljrik och föga smickrande för systemet.
Jag har på senare år förstått att historien kanske handlade om honom själv!
På måndagen togs ett beslut i Vimmerby kommun som man kan se paralleller till i detta.
Pojkes placering var där det skulle vara billigast. Han fick sedan arbeta åt entreprenören, vilket gav inkomst på den som behövde omsorg.
Detta citat finns att läsa från den tiden.
” Fattighjonen utackorderades till välkända och välstadda personer för ett års tid eller längre. Entreprenadsumman betalades alltid med kontanter för de yngre fattighjonen och för de äldre med korn, om sådana tillgångar fanns i fattig boden. I annat fall utbetalades kontanter enligt kommunalstämmans beslut. Entreprenören var själv tvungen att ombesörja för att hjonen hämtades på utsatt datum. För ersättningen skulle de också föda, kläda och värma fattighjonet. De skulle ha ett rum, en säng och sängkläder. ”
I Vimmerby driver alliansen nu privatisering av omsorgens särskilda boenden.
Ordet omsorg kommer från tyskan, och betyder ”sörja för och bry sig om”
Den Moderatledda majoriteten, ska nu sälja våra anhöriga till den som betalar minst!
Man ska också bygga ett helt nytt boende för entreprenören, att leverera billigt i.
Jag antar att man inte ska subventionera hyran till det privata, så det man kan konkurrera i och tjäna pengarna på, vilket ju är den privates mål, är minskad bemanning.
Detta säger Moderaterna i dagens tidning ger DYNAMIK och stimulans.
Vad vi de senaste åren i omsorg sett av dynamik och stimulans, är neddragningar, om organisationer och ständiga sparkrav.
Jag citerar ” Målet är Sveriges bästa äldreboende”
Jag vill påminna om tre ledord, Ansvar, Mod och Fantasi. Detta saknas i alliansen i denna fråga. Det är först när någon annan, driver ett boende som detta kan ske? Och det understryker bara en sak. Politikerna tror sig inte själva klara detta, har inga egna mål för verksamheten, och väntar på att någon annan gör det!
Jag beklagar att Centerpartiet inte vågade stå för valmanifestet, utan kröp in i Moderat skuggan.
Intraprenad, är inte privatisering, där driver de anställda omsorgen på sin enhet med kommunen som huvudman. I vårt valmanifest står det att vi ville bygga en bättre omsorg, vi som skrev den trodde att det var möjligt, utan privatiserad utförsäljning av de gamla till lägst pris, utan i en självstyrd kommunal omsorg, med mål, visioner och ledande metodik. Och med levererad tid och omsorg för varje krona. Inte vinster på vårdföretagets kassakista. Min Farfar fick sin upplevelse av att säljas, nu är det min mor och far som står i tur att säljas till lägst pris.
Peter Fjällgård omsorgsassistent
Numera fd kommunpolitiker i Centerpartiet

1 kommentar:

  1. Har läst dom senaste inläggen och håller helt med dig. Men centern kommer inte att gå emot moderaterna och stå för sina löften i valmanifest mm för det sitter en moderat som ledare för centern.....tyvärr får man gratulera mederaterna till det.Synd att man redan gett upp nästa val ochså.....

    SvaraRadera