söndag 19 juni 2011

Hur man förhåller sig till statistik i Vimmerby

Läser i dag i KSO bloggen, officiellt organ för Vimmerby kommun, ligger på kommunens hemsida. Här talar man om att vi givetvis måste förhålla oss till statistik.
Och vi får en lite djupars insikt om hur man ser på detta. Jag skall som hastigast lyfta de två områden som ligger mig varmt om hjärtat.

Ung i Vimmerby, plats 213 en i sig katastrofal siffra, här ligger stora delar skola i paketet. Tunga och svåra. Men givetvis måste vi se till att klättra, på bloggen tror man att föreningsliv och lärartäthet står för de höga poängen.Och att vi faller igenom på övriga.

Jag tror det är sant, men blir då oroad av de budgetförslag som ligger. Minskad lärartäthet. .Till detta kommer också en vad de låter, en starkt nedskuren städorganisation. Vilket ger smutsiga lokaler på sikt, vilket man brukar tala om kan ge ökad skadegörelse, och framför allt, ökad smittspridning.

Sedan skall man åter spara på Kultur och fritidsområdet,ett av de få som gav höga poäng, en halv miljon ska man montera ner sektorn med.Det ger säkert nöjdare ungdomar? Och sedan tidigare har kommunen frusit investerings bidraget för föreningarna Så jag tolkar det som att man skall dra ner på de gå saker som är bra, och då blir det nog inget kliv upp på rankingen, det går nedåt.
Föreningslivet har det otroligt tufft, och det blir svårare att rekrytera ledare på frivillig basis, utan ersättning. Vi lägger mera tid på att hitta ekonomi och pengar, än på verksamhet i dag redan.

I kategorin Äldre i Vimmerby ligger kommunen på plats 59 och här skall jag citera ordagrant ur bloggen.

"ÄLDRE I VIMMERBY
Det är betydligt bättre att vara äldre i Vimmerby, än att vara ung. 59:e plats av 290 kommuner är acceptabelt. Vad man än säger om prutningar och sparbeting, följande räknas in i variablerna: pengar till äldreomsorg, tillgång till äldrevård, kvalitet i äldrevården, kvalitet i hemtjänsten, medel livslängd och arbetande pensionärer. Här tror jag vi får pluspoäng på pengar till hemtjänsten och tillgången till äldrevård."

Här är det troende, och en brasklapp. Vad man än säger om prutningar, för det är just vad som väntar, och det kommer att kosta placeringar på listan.

Förslaget från majoriteten av politiker är att lägga sparbeting på 4 mio ovanpå ett underskott på 5 mio, med andra ord 9 mio. Det ger ju med hänvisning till ovanstående minus på pengar till äldreomsorg, minskad tillgång, minskad kvalitet på hemtjänst, vilket redan i dag syns på längre tider mellan städ som exempel, och minimala beslut.
Ögon dropppar och insulin, 4 minuter från stav till stav som de säger i skidskytte, fast vi räknar in och ut i dörr.


Skall vi tolka det som att det som är acceptabelt, mycket väl kan göras sämre?

Min avslutande undran är, VARFÖR spred man lögner i valrörelsen?
Centerpartiet ville ha en bättre utvecklad omsorg, kommunstyrd via intreprenad,
vilket man övergav, då man förstod att resultatet hade blivit majoritet för det förslaget med stöd av röd/gröna?

Allianspiskan är tydligt vass?

KD säger sig värna omsorgen?

MEN ALLA MONTERAR NER OMSORGEN UTAN ATT BLINKA.

Valfläsket har nu härsknat, var det en medveten lögn?

Själv var jag med om att skriva Centerpartiets manifest till valet, och jag var övertygad om att det var just de vi ville, och skulle, det skulle inte vara någon tvekan, alla skulle veta, detta står Centerpartiet för.
jag väntar nu på att det skall ske.
Och KD kliv fram som den sociala röst ni påstås vara.

Vi ser i Vimmerby samma som på riks, C och KD sätter sin framtid på spel, för att bära moderat politik, och sälja sin själ till.............

Alla säger sig värna kärnverksamhet. I Vimmerby visar det sig i förslag på neddragningar i skola och omsorg, och det slår inte långt bort, utan rakt in i hemmen hos medborgaren. Man säger att man vill göra det bättre, men uttrycken kan tyckas lite konstiga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar