Arbetar i dag som omsorgassistent i Vimmerby kommun. Jag ser frågor från arbetaren eller vårdtagarens sida. Jag ser ansiktet i sängen, inte en siffra i en rad. Är sedan ett år medlem i Vänsterpartiet. Har uppdrag i lokalavdelningen i Vimmerby Har även uppdrag i Svenska kommunalarbetareförbundet som arbetsplatsombud och styrelsesuppleant.
onsdag 5 december 2012
När är det kris?
Ledig från jobbet i dag
Klockan 04.45 väcker frun mig med frågan, hur ska jag komma till jobbet?
Hon är en av många anställda i kommunen som på morgonen inte kunde komma iväg till jobbet. Jag skottade upp bakom bilen och försökte köra ut till det man kan kalla genomfart i Rumskulla. Det heter huvudled i större orter. Det var så mycket snö att spoilern skar snön och skickade den över huv och ruta. Jag lyckades nå den man kallar genomfarten. Och tog en sväng till för att göra ett spår att köra ut i.
Vi gjorde ett försök att komma ut
Fastnade och fick vända hem. Vad gör man? Vart ringer man?
Vem betalar ersättning? Får man lön?
Efter några timmar for hon iväg till sitt arbete 3,5 mil bort.
Barnen måste ju ha mat sa hon, och det är sant. sant är också att oron över att inte komma till jobbet gjorde att man chansar och tar en risk.
Klockan är nu 11.00 och det ligger 35 cm snö på gatan utanför fortfarande. Jag har full respekt för grabbarna som plöjer, ingen skugga faller över dem.
Vem har ansvaret?
Vi har gamla som behöver hjälp. Många lyckades inte komma till sitt arbete i dag. Det gör att de gamla kanske inte kommer ur sängen? Jag är förvånad över bristen på framförhållning! Det varnas via SMHI för höjd nivå. Kanske kommunen skulle höjt beredskapen på flera plan. Vart ringer personalen som inte kan komma till jobbet, då snödjupet innan plogen får gå höjts. Jag sökte på hemsidan, där fanns inget att hämta. Vilka risker är acceptabelt för att nattpatrullen skall vara på vägarna? Kanske en höjd beredskap i Rumskulla, Tuna mm varit rimlig?
Sanningen är följande nu, det finns inga marginaler. Personalstyrkorna är nedskalade.Personal måste fram och in. Och framkomligheten är en nödvändighet i att trygga samhällets funktioner.
Frågan är då vilket är viktigast? Ekonomi eller säkerhet? Ja den frågan kan jag inte svara på. Men det borde bli ett stort antal avvikelser innom Socialförvaltningen detta dygn. Tillsyner på fel tider, avvikelse. Ej utförda beslut, avvikelse.
Vad kostar det samhället med bortfall av arbetare och i produktion?
Vem har uppgiften att lyfta höjd beredskap i kommunen? Trygghetslarm, avsaknad av telefon, det är mycket som kan hända på en natt.
I Vimmerby tidning skrev man i går att beredskapen var god. Utifrån vad? SMHIs varning eller utifrån att allt som upphandlats fanns på rull?
Själv ska jag nu pulsa bort till svärmor 93 år och försöka skotta. hon säger bara jag behöver inte ut, å jag har varit med om värre? Min rädsla är om ambulans behöver komma dit, eller att vår personal skadas på väg till arbetet.
Tänk att samhället här i norden stannar för det som i tusentals år inträffar vart vinter i stort SNÖ. Men det rymms inte så mycket av den i budget.
Och till jobbarkompisar ute i omsorgen, NI ÄR GULD VÄRDA om så inte det är skottat på gator och trottoarer. GLÖM INTE SKRIVA TILLBUDSANMÄLAN OCH SKADEANMÄLAN om det sker.
Och återigen detta är inte någon kritik till grabbarna i snösvängen, utan en reflektion på ett utsatt samhälle där man står på bar backe när den naturliga vintern kommer. Vems ansvar är det?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar